Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Business Insider: Η Ελλάδα μετά το τρίτο πρόγραμμα. - Θα παραμείνει στριμωγμένη για δεκαετίες.

Οι καθυστερήσεις στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα καταδεικνύουν την ανησυχία της ηγεσίας της Ευρωζώνης.
Ανήσυχη παραμένει η ηγεσία της Ευρωζώνης με το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, επισημαίνεται σε άρθρο του Business Insider, κάτι που μπορεί κανείς να καταλάβει από την καθυστέρηση που υπήρξε στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, με τους εκπροσώπους της τρόικας να επικαλούνται «τεχνικά ζητήματα».
Αποτέλεσμα εικόνας για Business Inside

Ο πραγματικός λόγος, όμως, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι πιστωτές της Ελλάδας δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει μεταξύ τους, καθώς φαίνεται ότι ορισμένα κράτη στην Ευρωζώνη πιέζουν ακόμη για περαιτέρω προαπαιτούμενα που υπερβαίνουν τα μέτρα λιτότητας που ψήφισε πρόσφατα το ελληνικό κοινοβούλιο.
Οι προκλήσεις σχετικά με το νέο σχέδιο διάσωσης είναι σοβαρές.
Η παρεμβατικής φύσεως εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από τους πιστωτές είναι πιθανόν να επιδεινώσει το ήδη άσχημο κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα για την τρόικα.
Στο άρθρο, το οποίο επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg, επισημαίνεται ότι τα προηγούμενα μνημόνια που δέσμευαν την Ελλάδα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για τα πάντα, από τους κανόνες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι την αξιολόγηση «του αντίκτυπου των αλλαγών στις διαδικασίες παστερίωσης του γάλακτος και την πώλησή του», έχουν οδηγήσει τους αντιτιθέμενους να κάνουν λόγο για μετατροπή της Ελλάδας σε «αποικία χρέους».
Οι πιστωτές σημειώνουν ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες για τη σταθεροποίηση των οικονομικών της χώρας και για να τη θέσουν σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.
Επιπλέον, οι διαπραγματεύσεις θα λάβουν χώρα για μια ακόμη φορά «υπό την απειλή του όπλου», καθώς την 20ή Αυγούστου η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει προς την ΕΚΤ περισσότερα από 3 δισ. ευρώ.
Αν υποθέσουμε ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με έναν τοίχο μαζικής ωρίμανσης, που ελάχιστες πιθανότητες αποπληρωμής, ενώ οποιαδήποτε μορφή συγχώρεσης είναι εκτός συζητήσεως.
Όπως σημειώνει η Natixis σχετικά με τη διαγραφή ελληνικού χρέους, «είναι απίθανο να επέλθει δεδομένης της αντίθεσης πολλών κρατών - μελών (κυρίως της Γερμανίας), της θέσης του Eurogroup για το ζήτημα αυτό («ονομαστικό κούρεμα του χρέους δεν μπορεί να ξεκινήσει») και νομικού κωλύματος (θα συνιστούσε παραβίαση της Συνθήκης)».
Υπό αυτές τις συνθήκες, σημειώνεται, αυτό αφήνει μία μόνον επιλογή, δηλαδή τον ονομαστικό επαναπροσδιορισμό του χρέους, χωρίς να αγγίζεται το κύριο.
Σύμφωνα με την Natixis, στον παρακάτω πίνακα φαίνεται πώς θα είναι η διάρθρωση των υποχρεώσεων μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
Το πώς η τρόικα των δανειστών μπορεί να νιώθει άνετα αφήνοντας ένα μικρό έθνος με αυτό το προφίλ χρέους είναι ανεξιχνίαστο.

Και όμως, αυτή είναι η πιο πιθανή έκβαση των επικείμενων διαπραγματεύσεων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΙΣΧΟΣ: Βρήκαν το παλάτι του Οδυσσέα.... Και όμως το εγκατέλειψαν !!!!

Αγορακι 10 ετων σε Gay parade...??? Που το πάτε ρε ΞΕΦΤΙΛΕΣ???

Στα δικαστήρια μια φτωχή οικογένεια που ζούσε μέσα σε σπηλιά γιατί ήταν... αυθαίρετη!!!!

ΞΕΣΗΚΏΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ...ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ!!!!(Α...πα...πα...)