Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΒΡΏΜΙΚΑ ΠΡΌΤΥΠΑ - ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ- Κ.Κ.Ε- (ΜΕΡΟΣ Α')

Αφιέρωμα στο Νίκο το Ζαχαριάδη. 
Του γνωστού ''Νικολάκη της Ασφάλειας''.





Ο Νικολάκης ήταν μια ιδιόμορφη περίπτωση. Ήταν ο απόλυτος ορισμός αυτού που εκφράζει ο όρος "κατακάθι" της κοινωνίας. Ένας πραγματικά τενεκές ξεγάνωτος, όπως θα έλεγε και ο σύντροφος Χαρίλαος. Κραυγαλέα αγράμματος, συνειδητά τεμπέλης, κατ’ επάγγελμα χαφιές και κατά περίσταση δολοφόνος.
Αυτός ο άνθρωπος πέρασε σχεδόν όλη του τη ζωή σε προθάλαμους της εξουσίας. Υπηρέτησε και εξυπηρέτησε σχεδόν τους πάντες. Από τον Στάλιν και τους Ρώσους μέχρι τους Άγγλους και την τοπική Ασφάλεια. Το καθοριστικό στοιχείο, το οποίο ήταν κι αυτό που τελικά καθόρισε ολόκληρη τη ζωή του, ήταν η αγωνία του να παραμείνει αρχηγός του ΚΚΕ. Το μόνο επίτευγμα της ζωής του. Όλη του η αγωνία ήταν να διατηρεί το ΚΚΕ σ' εκείνη την κατάσταση, που θα το καθήλωνε στη δική του εξουσία, εφόσον το αντιλαμβανόταν ως προσωπική του περιουσία.


Μόνον αυτό τον ενδιέφερε, εφόσον γνώριζε ότι με τα προσόντα τα οποία διέθετε δεν είχε και πολλές επιλογές στη ζωή του. Μόνον σε μια τέτοια συμμορία θα μπορούσε ν' αναγνωριστεί ως αρχηγός. Δεν είχε τα στοιχειώδη προσόντα να διακριθεί ούτε σε καφενεία, όπου συχνάζουν φορτοεκφορτωτές. Αυτό που πάντα "πουλούσε" στα συντρόφια του ήταν ο σχεδιασμός επιβίωσης του κόμματος. Μπορούσε και το "πουλούσε", γιατί απλούστατα είχε τις διαβεβαιώ­σεις των αφεντικών του ότι θα το κατάφερνε.
Αυτή η ανεπάρκεια φυσικών προσόντων, σε συνδυασμό με τη μόνιμη αγωνία του για την ηγεσία του κόμματος, τον έκανε ανασφαλή, καχύποπτο και τελικά επικίνδυνο. Επικίνδυνο όχι τόσο για τους ιδεολογικούς εχθρούς του όσο για τους ίδιους τους ιδεολογικούς συντρόφους του. Έχοντας τις "πλάτες" του ίδιου του Στάλιν —και βέβαια και της Ασφάλειας— αυτό ήταν εύκολο να το πετύχει. Εξόντωνε τους εχθρούς του, πριν αυτοί σηκώσουν κεφάλι. Έχοντας το "χρίσμα" του Πνεύματος της Μόσχας, επέβαλε το δόγμα, το οποίο τον ήθελε αδιαμφισβήτητο αρχηγό. Αρχηγό "θεϊκής" υπόδειξης. Όποιος δεν σεβόταν το δόγμα, ονομαζόταν αιρετικός και τα υπόλοιπα τα αναλάμβανε η Ασφάλεια.
Οι μόνοι ΚΚΕδες που κακοποιήθηκαν πραγματικά από την Ασφάλεια ήταν οι εχθροί του Ζαχαριάδη. Όλοι οι υπόλοιποι απλά έπαιρναν μέρος σε μια στημένη παράσταση κατ’ εντολή του Νικολάκη και της Μόσχας. Αυτό έλεγε το δόγμα και αυτό ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν. Αναγκαστικά έπρεπε να κάνουν μια θητεία στη φυλακή. Το "αγροτικό" του κόμματος. Όσο πιο πολύ έκαναν φυλακή, τόσο πιο πολλά τα κομματικά "ένσημα". Όσο πιο πολλά τα "ένσημα", τόσο πιο ψηλά στην ιεραρχία. Οι φιλοδοξίες δηλαδή των στελεχών του ΚΚΕ περνούσαν μέσα από το "αγροτικό" των φυλακών.


Νικολάκης, Στάλιν και Ασφάλεια συνέθεταν ένα ομοιογενές μπλοκ συμφερόντων, το οποίο δεν διασπαζόταν σχεδόν ποτέ. Ό,τι συνέφερε τον Νικολάκη, συνέφερε και τον Στάλιν και βέβαια την Ασφάλεια. Τι συνέφερε τον Νικολάκη; Να παραμένει το κομμουνιστικό κόμμα στο απόλυτο κοινωνικό περιθώριο και να λειτουργεί δογματικά. Να "απειλεί" δήθεν με επανάσταση και να επιδίδεται σε δήθεν κατασκοπευτικές και αντεθνικές δραστηριότητες. Αυτή η κατάσταση το καθήλωνε στα "υπόγεια" και το έθετε υπό τη νόμιμη βία του συστήματος.
Αυτή η εικόνα συνέφερε τους πάντες. Γιατί συνέφερε τον Νικολάκη; Γιατί με τον τρόπο αυτόν μεγιστοποιούσε την αξία της "πραμάτειας" του. Είχε αξία αυτό που "πουλούσε" και το οποίο ήταν η ασφάλεια των "επαναστατών" συντρόφων του. Των "επαναστατών", οι οποίοι στην πορεία αναγκαστικά έπρεπε να γίνουν προδότες της πατρίδας τους και άρα να θέσουν τους εαυτούς τους στην ομηρία αυτών που θα μπορούσαν να τους προστατεύσουν. Αυτή η αντεθνική εικόνα του ΚΚΕ συνέφερε τον Ζαχαριάδη και για έναν άλλο λόγο. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος απέκλειε από τις τάξεις του το σύνολο των ικανών και χαρισματικών ανθρώπων. Των ανθρώπων, που δεν ήθελαν να διακρίνονται στα "υπόγεια", που δεν ήθελαν να προδίδουν την πατρίδα τους και βέβαια που δεν ήθελαν τις μόνιμες "παρτίδες" με την Ασφάλεια.
Ποιο "κατακάθι" θα μπορούσε να συναγωνιστεί τον "έναν και μοναδικό" Ζαχαριάδη; 
Χαφιές να ήταν, θα είχε απέναντί του χαφιέ και δολοφόνο. Χαφιές και δολοφόνος να ήταν, θα είχε απέναντί του χαφιέ, δολοφόνο και προδότη. Ακόμα κι αυτά τα "κολοσσιαία" προσόντα να είχε, θα είχε απέναντί του τον εκλεκτό του Στάλιν και εκεί θα τελείωνε η όποια σύγκριση. Πραγματικά ασυναγώνιστος.
Αυτός λοιπόν ο παράνομος αρχηγός αποφάσισε να βγάλει το ΚΚΕ στην "παρανομία". Αυτός ο τρόπος λειτουργίας του ΚΚΕ ήταν ο μόνος που συνέφερε τον Ζαχαριάδη. Η νομιμότητα του ΚΚΕ δεν συνέφερε τον παράνομο Ζαχαριάδη. Τη νομιμότητα, που πέτυχαν άλλα κομμουνιστικά κόμματα στην Ευρώπη, δεν την επεδίωκε ο Ζαχαριάδης, γιατί απλούστατα τον έθιγε. Ο Ζαχαριάδης δεν ήταν απλά ένας καταδιωκόμενος πολιτικός ηγέτης. Ο Ζαχαριάδης ήταν ένας φυγόποινος δολοφόνος. Είχε δικαστεί και είχε καταδικαστεί από το κακουργιοδικείο Πειραιά για έναν φόνο. Τον φόνο του Γεωργοπαπαδάτου.

Αν το ΚΚΕ επιζητούσε τη νομιμότητα, τότε θα καταστρεφόταν ο Ζαχαριάδης. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε ν' αναζητήσει άλλο αρχηγό και ο Ζαχαριάδης θα έπρεπε με τη σειρά του είτε να εγκαταλείψει τη χώρα σαν απλός φυγόποινος είτε να φυλακιστεί με κοινούς ποινικούς. Να φυλακιστεί μακριά από "συντρόφια" και άρα υπό διαφορετικές συνθήκες. Να φυλακιστεί σε κελιά, όπου δεν θα είχε ομοϊδεάτες υπηρέτες και τα μαχαιρώματα και η βία μεταξύ των κρατούμενων ήταν μια καθημερινότητα. Ο Ζαχαριάδης είχε μάθει τη φυλακή με όρους VIP. Μια φυλάκιση με room service συντρόφων. Μια φυλάκιση με κοινούς ποινικούς δεν θα του άρεσε καθόλου.
Η νομιμότητα δηλαδή του ΚΚΕ θα σήμαινε είτε τη φυλάκιση του αρχηγού του, σε περίπτωση που αυτός θα παρέμενε στη χώρα, είτε την αναγκαστική εξορία του με ταυτόχρονη απώλεια της ηγεσίας του κόμματος. Αυτό όμως, όπως αντιλαμβανόμαστε, δεν συνέφερε τον Ζαχαριάδη και γι' αυτό δεν επιδιώχθηκε ποτέ. Μάλιστα, όσο πιο πολύ αγωνιούσε για την ηγεσία, τόσο πιο πολύ βύθιζε το ΚΚΕ...

Με πρακτικές, τις οποίες συναντά κάποιος στον υπόκοσμο και με έναν αφόρητο καταναγκασμό, έμπλεκε τα στελέχη του σε πραγματικά αντεθνικές πράξεις, για να μπορεί στη συνέχεια να τα εκβιάζει. Όσο πιο ικανό και άρα απειλητικό για τον ίδιο ήταν ένα στέλεχος, τόσο πιο πολύ το "έσπρωχνε" στην παρανομία, για να δοκιμάσει την "πίστη" του. Ένας πραγματικός Αλ Καπόνε. Όπως ο Καπόνε έβαζε τα νέα στελέχη του να συμμετάσχουν σε δολοφονίες ενώπιον μαρτύρων, για να τα "κρίνει" για την αφοσίωσή τους, έτσι έκανε και ο Ζαχαριάδης.
Εύκολα λοιπόν αντιλαμβανόμαστε ότι ένα μεγάλο χρονικό μέρος της παρανομίας του ΚΚΕ δεν οφειλόταν στη βούληση των δεξιών ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά στη βούληση του αρχηγού του. Του αρχηγού του, ο οποίος μονίμως "αναζητούταν" από την Ασφάλεια. Του διάσημου αρχηγού, που κατά σύμπτωση, κάθε φορά που συλλαμβανόταν, κανένας στην Ασφάλεια δεν θυμόταν να τον στείλει φυλακή για το κοινό έγκλημα το οποίο είχε διαπράξει και όχι γι' αυτά τα οποία υποτίθεται πίστευε. Να τον στείλει φυλακή με τους δολοφόνους, τους βιαστές και τους πορτοφολάδες και όχι με τα συντρόφια, για να κάνει τον "VIP" της φυλακής.
Ένα από τα πιο φαιδρά φαινόμενα της μόνιμης "καταδίωξής" του ήταν το εξής. Ο Νικολάκης, εκτός των άλλων ψυχοσωματικών προβλημάτων του, είχε προβλήματα και με τα δόντια του. Κάθε φορά που χρειαζόταν θεραπεία, η Ασφάλεια συμπτωματικά τον συλλάμβανε. Μόλις θεραπευόταν με κρατικά μέσα, κατάφερνε και ως δια μαγείας ξέφευγε από τα χέρια της. Τρομερό. Ο φαφούτης Χουντίνι της επανάστασης.

Όμως, η παράνομη λειτουργία του ΚΚΕ εκτός από τον Ζαχαριάδη συνέφερε ταυτόχρονα τόσο την Ασφάλεια όσο και τον Στάλιν. Την Ασφάλεια τη συνέφερε, γιατί είχε ένα μόνιμο άλλοθι για παραβίαση των συνταγματικών νόμων και των δικαιωμάτων των πολιτών. Όλων των πολιτών. Ως μηχανισμός καταστολής, ο οποίος υπηρετούσε φασιστικά καθεστώτα, είχε ανάγκη την ελευθερία των κινήσεών της, εφόσον η σκληρή καταστολή ήταν ζωτικής σημασίας για εκείνα τα καθεστώτα. Στο όνομα της εθνικής ασφάλειας μπορούσε να συλλαμβάνει και να τιμωρεί τον οποιονδήποτε για τον οποιονδήποτε λόγο. Του έβαζε μια ετικέτα "κομμουνιστή" και μπορούσε να του διαλύσει τη ζωή.
Με τον τρόπο αυτόν εξασφάλιζε το άλλοθι για τα πάντα. Μπαινόβγαινε στα σπίτια των πολιτών και τους τρομοκρατούσε. Συλλάμβανε πραγματικούς δημοκράτες και τους βασάνιζε. Όποιος για τον οποιονδήποτε λόγο ενοχλούσε το καθεστώς με τη δραστηριότητά του ή τις απόψεις του, στην καλύτερη γι' αυτόν περίπτωση ταλαιπωρούνταν με το άλλοθι της κομμου­νιστικής και αντεθνικής δράσης. Είχαν εκπαιδεύσει τα όργανα καταστολής και τρομοκρατούσαν τους πολίτες ανά πάσα στιγμή. Το ΚΚΕ ήταν το "φάρμακο" για όλες τις ασθένειες.
Παντού χρησιμοποιούνταν και παντού έφερνε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αμφισβητούσες το Παλάτι; Δεν το έκανες από δημοκρατική ευαισθησία και άρα δεν ήσουν δημοκράτης. Το έκανες εκ του πονηρού, εξυπηρετώντας ιδεολογικά συμφέροντα και άρα ήσουν κρυπτοκομμουνιστής και στη χειρότερη περίπτωση μέλος του παράνομου ΚΚΕ. Μισούσες και κατήγγειλες τον βρετα­νι­κό ή αμερικανικό ιμπεριαλισμό; Δεν το έκανες από πατριωτισμό και άρα δεν ήσουν πατριώτης. Το έκανες εκ του πονηρού, εξυπηρετώντας ιδεολογικά συμφέροντα και άρα ήσουν κρυπτοκομ­μουνιστής και άρα φιλοσοβιετικός. Ακόμα και την υποκριτική ικανότητα της Βουγιουκλά­κη ν' αμφισβητούσες, κάποιοι θα μπορούσαν να σε χαρακτηρίσουν σαν κρυπτοκομμουνιστή.

Αυτή η πρακτική χρησιμοποιούνταν κυρίως για να υπάρχει έλεγχος του λεγόμενου αριστερού χώρου. Κύριος στόχος ήταν να ελέγχεται η εσωτερική αντίδραση. Γιατί; Γιατί η αντίδραση γεννά ηγέτες. Στόχος αυτής της πρακτικής ήταν να μην γεννιούνται ηγέτες, που θα μπορούσαν να απειλήσουν τους χαφιέδες της Δεξιάς, οι οποίοι μονοπωλούσαν την ηγεσία του χώρου. Χαφιέδες τύπου Παπανδρέου, Λαμπράκηδων, που, από διορισμένοι λακέδες και έμμισθοι προπαγανδιστές των Άγγλων, εμφανίστηκαν σαν "γέροι της Δημοκρατίας" και λάτρεις της ελευθεροτυπίας.
Εξαιτίας του ΚΚΕ δηλαδή η Ασφάλεια της Δεξιάς είχε πάντα λυμένα τα χέρια της. Με τη μόνιμη απειλή του "χαρακτηρισμού" τρομοκρατούσε όλους τους πολίτες, για να τους πειθαρχεί και ταυτόχρονα έκανε εκκαθαρίσεις στον χώρο της Αριστεράς. Με τρομοκρατημένους τους Έλληνες οι Αμερικανοί μπορούσαν να είναι ήσυχοι. Οι λακέδες τους θα κυβερνούσαν μόνιμα και η όποια αντίδραση θα μπορούσε ν' αναπτυχθεί θα πατασσόταν εν τη γενέση της. Ο κόσμος στη φασιστική Ελλάδα είχε γυρίσει ανάποδα. Οι φασίστες έλεγχαν τα πάντα απ' όλες τις πλευρές. Οι φασίστες προστάτευαν τη "δημοκρατία" απ' όλες τις πλευρές. Οι βασιλικοί φασίστες "προστάτευαν" τη δημοκρατία από τους κομμουνιστές και οι ΚΚΕδες φασίστες "αγωνίζονταν" για τη δημοκρατία εναντίον των βασιλικών. Πολλοί "πατέρες" για μια δημοκρατία η οποία δεν υπήρχε.
Για να διαιωνίζεται αυτή η δυνατότητα της Ασφάλειας να ελέγχει τον κόσμο, αναγκαστικά και η ίδια έκανε εξυπηρετήσεις στον Ζαχαριάδη. Φυλάκιζε και σκότωνε τους εσωκομματικούς αντιπάλους του. "Καταδίωκε" μονίμως το ΚΚΕ, αλλά συλλάμβανε μόνον όσους της υποδείκνυε ο Ζαχαριάδης. Μικρό το κόστος για μια τόσο μεγάλη εξυπηρέτηση. Τα εγκλήματα, που συνέφεραν τον Ζαχαριάδη, τα χρεωνόταν η "επάρατος" Δεξιά και οι σύντροφοι όχι μόνον "δικαιώνονταν", άλλα έσπευδαν να προσκυνήσουν τον μεγάλο αρχηγό και προστάτη.

Τέλος, η παρανομία του ΚΚΕ συνέφερε και τον ίδιο τον Στάλιν. Έχοντας στον "στάβλο" του τον αρχηγό του, μπορούσε να το κατευθύνει απόλυτα. Βολευόταν δηλαδή από την προσωπική του παρανομία. Αυτό μάλλον ήταν και το μεγάλο προσόν του Ζαχαριάδη απέναντι στους ανταγωνιστές του. Γι' αυτόν τον λόγο αποτελούσε την κύρια επιλογή του Στάλιν. Ο Στάλιν είχε ανάγκη τον Ζαχαριάδη και ο Ζαχαριάδης είχε ανάγκη τον Στάλιν. Αν ο Ζαχαριάδης διαφωνούσε με τις εντολές του, ήταν τελειωμένος. Είτε θα τον έστελναν στη Σιβηρία είτε θα τον έστελναν "πακέτο" στην Ελλάδα για φυλάκιση. Μ' αυτό το προσόν έγινε Γραμματέας του ΚΚΕ εις βάρος του Χαϊτά. Ο Στάλιν βολευόταν περισσότερο από τον Ζαχαριάδη και έστειλε τον Χαϊτά να πεθάνει κάπου στη Σιβηρία. Όλη η "δημοκρατία" του προλεταριάτου σε πλήρη εφαρμογή.
Με τον τρόπο αυτόν ο Στάλιν είχε πάντα ένα εργαλείο έτοιμο να υπακούσει στην οποιαδήποτε εντολή συνέφερε τον ίδιο και βέβαια τους Αμερικανούς συνεταίρους του. Τι συνέφερε τους Αμερικανούς; Να κυριαρχεί ο φασισμός στην Ελλάδα και να καταστέλλεται η κοινωνική αντίδραση. Ποιος μπορούσε να τους εξασφαλίσει αυτήν τη δυνατότητα; Το παράνομο ΚΚΕ με τη δραστηριότητά του. Το επικίνδυνο ΚΚΕ, που ξεκίνησε τον εμφύλιο και δολοφόνησε χιλιάδες Έλληνες. Το ΚΚΕ, που έμοιαζε με τον Ζαχαριάδη. Αυτό έλυνε τα χέρια των αμερικανόφιλων φασιστών, που ταλαιπωρούσαν τον ελληνικό λαό. Αυτό εμφάνιζε τους Αμερικανούς σαν "εγγυητές" της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Όλοι ευχαριστημένοι από την "επαναστατικότητα" των ΚΚΕδων.
Υπό αυτήν την κατάσταση βλέπουμε ότι συνέφερε απόλυτα τον Στάλιν ένα μικρό και παράνομο ΚΚΕ, γιατί με τον τρόπο αυτόν μπορούσε να το ελέγχει απόλυτα μέσω του εκβιασμού. Με εντολές, που απαιτούσαν προδοτική δράση, "λέρωνε" τα στελέχη του ΚΚΕ και στη συνέχεια τα εκβίαζε. Με άνευ λόγου και σκοπού ψευδοκατασκοπικές δραστηριότητες, στις οποίες τους ανάγκαζε να επιδίδονται, τους απειλούσε στη συνέχεια με "κάρφωμα". Έναν προς έναν γνώριζε ο Στάλιν τους Έλληνες ΚΚΕδες. Με αυτόν τον τρόπο ο Στάλιν είχε ένα πιστό "εργαλείο" σε μια "χρήσιμη" γι' αυτόν χώρα.

*ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:lailapa.blogspot.gr


*Το αρθρο γραφει ο Παναγιωτης Τραιανου 02/12/2012




















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΙΣΧΟΣ: Βρήκαν το παλάτι του Οδυσσέα.... Και όμως το εγκατέλειψαν !!!!

Αγορακι 10 ετων σε Gay parade...??? Που το πάτε ρε ΞΕΦΤΙΛΕΣ???

Στα δικαστήρια μια φτωχή οικογένεια που ζούσε μέσα σε σπηλιά γιατί ήταν... αυθαίρετη!!!!

ΞΕΣΗΚΏΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ...ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ!!!!(Α...πα...πα...)