Η περιουσία του Βατικανού και των ιδρυμάτων που ελέγχει, άμεσα ή έμμεσα, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί επακριβώς, παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει στο παρελθόν.
Η άκρα μυστικότητα και η μεσαιωνική νοοτροπία που επικρατούν στο Βατικανό ελάχιστα αφήνουν να διαρρεύσουν προς τους κοινούς θνητούς για την αξία της περιουσίας του. Οι μάνατζερ που έχει προσλάβει η η καθολική εκκλησία, που είναι από τους καλύτερους που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά εργασίας, γνωρίζουν ένα μόνο κομμάτι (αυτό που διαχειρίζονται), ενώ δεν έχουν προσπέλαση στα αρχεία των άλλες οικονομικών δραστηριοτήτων της εκκλησιαστικής αυτοκρατορίας. Μόνο ο Πάπας και ο οικονομικός του σύμβουλος (υπουργός Οικονομικών της αγίας έδρας είναι η επίσημη ονομασία του) γνωρίζουν το μέγεθος των κεφαλαίων που διαχειρίζεται το Βατικανό. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της αναδιάρθρωσης των επενδύσεων του. έγιναν γνωστά μόνο ορισμένα στοιχεία. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Αγία Έδρα κατάφερε να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια από τις επενδύσεις της σε βιομηχανίες πολεμικού υλικού, κυρίως στις ΗΠΑ. Τα αποθέματα της σε χρυσό, τα οποία βρισκόντουσαν στα θησαυροφυλάκια της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, ξεπερνούσαν τα αποθέματα της Γαλλίας και της Ισπανίας μαζί. Η δεκαετία του ’60 ήταν, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η χρυσή δεκαετία της ανοικοδόμησης στην Ιταλία. Στη Ρώμη η γη ήταν δυσεύρετη, αφού πάνω από το 40% ανήκε σ’ έναν και μόνο ιδιοκτήτη, που δεν είχε πρόθεση να πουλήσει ούτε ένα τετραγωνικό μετρό από τα πολύτιμαοικόπεδα-φιλέτα του. Άλλωστε, από την άλλη πλευρά, οι κατασκευαστικές εταιρίες που έλεγχαν την τεράστια ανοικοδόμηση της Ιταλίας βρίσκονταν στην ιδιοκτησία τον ισχυρών της Σικελίας, δηλαδή της Μαφίας. Κάποια στιγμή, όταν οι τιμές είχαν εκτοξευθεί στα ύψη, ο μεγάλος ιδιοκτήτης που λεγόταν Βατικανό άρχισε να ξεπουλά. Η εντολή είχε έρθει από ψηλά, πολύ ψηλά, από τον Παπα της Ρώμης. Σε πέντε μόλις χρονιά, το Βατικανό εκποίησε το 60% της ακίνητης περιουσίας του στη Ρώμη και σε άλλες περιοχές της κεντρικής και νότιας Ιταλίας. Στα ταμεία της Αγίας Έδρας εισέρρευσαν τεράστια ποσά. Κτηματομεσίτες στην αιώνια πόλη κάνουν λόγο για πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα έσοδά της δεν θεωρούνται «ιερή περιουσία» και έτσι (ακόμη ένα παράδοξο) δεν υπόκεινται σε εσωτερικούς οικονομικούς ελέγχους του κράτους του Βατικανού. Αντίθετα, λειτουργεί με το ίδιο καθεστώς το οποίο ισχύει για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα της Καθολικής Εκκλησίας. Στην πάροδο του χρόνου, ωστόσο, η τράπεζα δεν περιορίστηκε στο φιλανθρωπικό της έργο και έχει εμπλακεί και σε σοβαρά οικονομικά και όχι μόνο… σκάνδαλα.
ΠΗΓΗ:http://eagainst.com/
Σχόλια